(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що адміністративно-правові норми у контексті протидії корупції виконують важливу роль, оскільки вони створюють правові механізми для забезпечення транспарентності та підзвітності органів державної влади, визначають вимоги до декларування доходів посадових осіб, контролю за використанням державних ресурсів, а також адміністративну відповідальність за порушення антикорупційних норм. Адміністративно-правові норми не лише встановлюють відповідальність за порушення антикорупційних норм, а й регулюють організаційно-управлінські процеси, які спрямовані на запобігання корупції в органах державної влади. Стверджується, що для підвищення ефективності адміністративно- правових норм у протидії корупції є доцільним впровадження низки конкретних заходів. З-поміж іншого, необхідно удосконалити механізми моніторингу діяльності органів державної влади, що дозволить більш оперативно виявляти порушення та запобігати можливим корупційним проявам. Також слід посилити відповідальність за порушення антикорупційних норм. Важливо забезпечити більшу прозорість у діяльності органів державної влади, зокрема шляхом покращення механізмів публічного доступу до інформації про діяльність посадових осіб, використання державних ресурсів та фінансування проєктів і програм. Разом із цим необхідно покращити навчання та підвищення кваліфікації державних службовців щодо вимог антикорупційного законодавства та етики публічного управління.