(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглядаються особливості впливу технічних, правових, фінансово-економічних властивостей віртуальних активів на зміст експліцитних ознак у складі кримінального правопорушення, передбаченого ст. 209 Кримінального кодексу України. Відзначено проблеми визнання віртуальних активів предметом легалізації (відмивання) майна та коштів, одержаних кримінально протиправним шляхом. Розглянуто особливості правового регулювання віртуальних активів за законодавством України. Зроблено висновок, що завдяки внесенням у 2023 році змін до Цивільного кодексу України в частині регулювання правового статусу майна, з’явилася можливість визнання віртуальних активів предметом кримінального правопорушення при кваліфікації його за ст. 209 КК України. Оцінено перспективи визнання віртуальних активів предметом у складі кримінального правопорушення, передбаченого ст. 209 КК України, після набрання чинності Законом «Про віртуальні активи».