(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стрімке зростання впливу цифрових технологій на всі сфери життя суспільства супроводжується збільшенням кількості гібридних загроз, які поєднують елементи кіберзлочинності, інформаційного впливу, соціальної інженерії та маніпуляцій у медіапросторі. В умовах війни, політичної турбулентності та інформаційної вразливості українського суспільства питання цифрової безпеки набуває особливої актуальності. Територіальні громади, як основа децентралізації, виступають не лише адміністративними одиницями, а й активними учасниками побудови національної стійкості до сучасних загроз. У межах дослідження розкрито потенціал громад у виявленні кіберзагроз, фіксації ознак дезінформації та протидії поширенню фейкових кампаній. Зазначено, що найбільш ефективною моделлю реагування є системна співпраця між громадами та правоохоронними структурами, яка передбачає не лише обмін інформацією, а й створення спільних локальних ініціатив у сфері цифрової освіти, моніторингу онлайн-простору та розбудови інформаційної грамотності. Особливу увагу приділено формуванню цифрової культури як ключової умови підвищення рівня колективної обізнаності й відповідальності. Представлено приклади створення місцевих центрів цифрової безпеки, молодіжних хабів, онлайн-платформ для верифікації інформації та освітніх проєктів, спрямованих на розвиток критичного мислення. Підкреслено, що сталий розвиток безпечного цифрового середовища на місцевому рівні є передумовою забезпечення національної безпеки в умовах гібридного протистояння. Запропоновано бачення громад як рівноправних партнерів держави в побудові стійкої цифрової екосистеми.