(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті встановлено, що нагляд і контроль у сфері лісового господарства представляє собою врегульовану нормами чинного законодавства діяльність спеціально уповноважених органів державної влади, а також інших державних та недержавних інституцій, яка спрямована на перевірку стану дотримання вимог норм лісового права усіма, без виключення, суб’єктами лісових правовідносин, а також оцінку фактичного стану ведення відповідної діяльності, виявлення порушень, запобігання їм, а також визначення чинників, що обумовлюють вчинення правопорушень, у досліджуваній сфері суспільного життя. Аргументовано, що лісове господарство, як об’єкт контролю та нагляду, – це система суспільних відносин, що виникають у процесі забезпечення охорони, раціонального використання, відтворення та управління лісовими ресурсами, яка підлягає перевірці та оцінці збоку уповноважених державних та недержавних суб’єктів з метою забезпечення законності, екологічної безпеки та дотримання вимог лісового і природоохоронного законодавства.