(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглянуто сутність юридичного супроводження підприємницької діяльності як об’єкта адміністративно-правового регулювання. Акцентовано на важливості підприємництва як складової економічного розвитку держави, що сприяє створенню валового внутрішнього продукту, підвищенню рівня зайнятості, залученню інвестицій та стимулюванню інноваційних процесів. Підкреслено, що у сучасних умовах, зокрема під впливом глобальних економічних змін, внутрішньополітичної нестабільності та воєнного стану, юридичне супроводження набуває ключового значення для захисту прав і інтересів бізнесу, а також для забезпечення його сталого функціонування. Наголошено, що адміністративно-правове регулювання підприємницької діяльності є багатогранним процесом, який охоплює норми, спрямовані на створення сприятливого середовища для бізнесу. У сфері наукових дискусій розглянуто різні підходи до розуміння цього явища: як цілісного механізму, що забезпечує упорядкування та організацію діяльності суб’єктів правовідносин, або як комплексу дій, що здійснюються уповноваженими органами влади для регулювання суспільних процесів. Представлено аргументи щодо важливості застосування системного підходу до адміністративно-правового регулювання, враховуючи його широкий спектр функцій, включаючи контроль, регулювання та забезпечення стабільності. На основі аналізу праць українських вчених наведено ознаки адміністративно-правового регулювання, серед яких називаються забезпечення реалізації державних цілей, систематичність і наявність спеціально уповноважених суб’єктів, що здійснюють регуляторний вплив. Доведено, що юридичне супроводження підприємницької діяльності слід розглядати як об’єкт адміністративно- правового регулювання, під чим пропонуємо розуміти визначену в нормативно-правових приписах сукупність суспільних відносин, що виникають і знаходять свій розвиток у процесі надання фахівцями в галузі права правничих послуг, спрямованих на забезпечення юридичної підтримки суб’єктів підприємницької діяльності за відповідними напрямами.