(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Кіберзлочинність зачіпає всі верстви населення як в нашій державі, так і у світі. Найгостріше проблема проявляє себе у площині поширення шайхрайств, порушень сфери приватності (захисту персональних даних), кібератак в контексті міждержавних протистоянь, війн, втягненням неповнолітніх та інших осіб у кримінально протиправну діяльність, тероризм, виготовлення порнографії тощо. Сексуальний примус і здирство в Інтернеті є одним із нових кримінальних феноменів цифрових технологій. Сьогодні багато в чому завдяки популяризації соціальних медіа правопорушникам легше ділитися нелегальним вмістом і створювати його. Сексуальна експлуатація або насильство над дітьми в Інтернет виявляються одним з провідних сучасних трендів відтворення злочинності. Доведено, що кіберзлочинність є специфічним кримінально-комунікативним феноменом, що онтологізується через апаратне та програмне забезпечення, спрямовується на досягнення цілей, які здебільшого формуються поза кіберпростором, але реалізуються його засобами.