(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена виявленню суперечливих положень у чинному законодавстві про кримінальну відповідальність, що містяться в нормах, спрямованих на захист діяльності засобів масової інформації, та розробці пропозицій щодо вдосконалення цих правових положень та правозастосовної практики. Встановлено, що зміни до КК України, внесені Законом України від 14 травня 2015 року № 421-VIII, у кількох положеннях не відповідають принципам криміналізації суспільно небезпечних діянь, що створює суперечності в чинному кримінальному законодавстві. Зокрема, принцип системної правової узгодженості порушується тим, що статті 345-1, 347-1, 348-1 та 349-1 КК розміщені в розділі XV Особливої частини, тоді як положення про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 КК) залишається в розділі V Особливої частини. Крім того, не дотримуються принцип системної правової узгодженості та принцип пропорційності заборон, оскільки спеціальне положення про посягання на життя журналіста (ст. 348-1 КК) передбачає менш суворе покарання, ніж відповідна загальна норма (п. 8 ч. 2 ст. 115 КК). Пропонуються шляхи удосконалення закону про кримінальну відповідальність.