(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена кримінологічному аналізу торгівлі людьми в України. Значення показників динаміки відтворення торгівлі людьми за 2015–2024 рр. дають змогу виявити синусоїдні коливання з інтервалом в 1 рік. Виключення становить лише період 2015–2017 рр., в якому протягом вдвох років (2016 та 2017) зберігається зростання рівня. Решта років ряду динаміки почергово демонструють зростання та зниження рівня без загальної вираженої тенденції. Середнє значення ряду складає 198 злочинів. Кримінально-право структура торгівлі людьми свідчить про тяжкість цього злочину, високонебезпечний характер кримінальних практик. Безпосередньо в структурі кримінальних правопорушень, передбачених ст. 149 КК України, превалюють ті, ознаки складу яких закріплені у частині 2 цієї статті. При цьому наголошено на динамічних змінах структури, що хоча і не виявляють стабільної тенденції, менше з тим проявляються в епізодичному збільшенні частки особливо кваліфікованих складів у структурі кримінальних правопорушень, передбачених ст. 149 КК України, чого майже ніколи у суттєвих масштабах не фіксується за показником основного складу злочину. Встановлена відносно висока частка групової злочинної діяльності у структурі торгівлі людьми.