(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей детермінації колаборацінізму в контексті російсько-української війни. Визначено мотиваційні типи колабораціонізму. Розгорнута пояснювальна модель фронтирності українського суспільства. Надано опис основним складникам фронтирів, пояснене значення фронтирної злочинності, до складу якого в тому числі потрапляє й кримінальний колабораціонізм. Запропоновано ключові ідейні елементи стратегії дефронтиризації українського суспільства, що передбачає агресивну соціокультурну інтеріоризацію у гуманітарній сфері, зміну мисленнєвих й праксеологічних установок.