(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
В Україні щорічно реєструється значна кількість кримінальних правопорушень екологічної спрямованості. На основі проведеного дослідження автор приходить до висновку, що середньорічний показник реєстрації кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 236–254 Кримінального кодексу України складає 2967 (аналіз статистичних даних з 2002 по 2024 рр.). Окрім цього, певна частина кримінальних правопорушень у сфері довкілля реєструється за статтями, які не входять до Розділу VIII Особливої частини Кримінального кодексу України. Досудове розслідування у таких кримінальних провадженнях здійснюють органи безпеки та підрозділи Державного бюро розслідувань, а це, відповідно, впливає на офіційну статистику облікованих кримінальних правопорушень проти довкілля. У публікації, застосовуючи статистичний метод дослідження, на основі аналізу даних про зареєстровані кримінальні правопорушення проти довкілля та вивчення абсолютних, середніх і відносних значень, проаналізовано їх, кількість, середнє значення, питому вагу, коефіцієнт злочинної інтенсивності, динаміку рівня злочинності, базисний та ланцюговий темпи зростання, абсолютний приріст, та тенденції. Зазначена інформація подана, в тому числі, у вигляді таблиці та діаграми. На основі системного аналізу масиву облікованих кримінальних правопорушень за останні 23 роки доведено тенденцію до суттєвого зростання кількості кримінальних правопорушень проти довкілля та їх питомої ваги. Аналіз динаміки злочинності за базисним і ланцюговим методами свідчить про стале збільшення цих правопорушень, що підтверджується плюсовим середнім абсолютним приростом. Крім цього, показник інтенсивності злочинності проти довкілля демонструє стійку тенденцію до зростання. Встановлено, що аналізований вид злочинності в Україні є одним з найскладніших та становить загрозу не лише довкіллю, але й здоров’ю та добробуту населення. Інтенсивне використання природніх ресурсів, недостатній екологічний контроль, корупція у правоохоронних та природоохоронних органах, низький рівень екологічної свідомості населення сприяють поширенню вказаних кримінальних правопорушень. Вивчення цього феномену вимагає кримінологічного аналізу, який включає: здійснення системного вивчення показників та рівня злочинності проти довкілля в Україні; дослідженнястатистичних даних, що застосовуються для системного, методичного аналізу стану та динаміки аналізованої злочинності; встановлення темпів її зростання чи зниження; встановлення процентного співвідношення облікованих кримінальних правопорушень проти довкілля до загальної кількості всіх облікованих кримінальних правопорушень та ін.