(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті стверджується, що в умовах воєнного стану, коли сили безпеки і оборони держави зіштовхнулися з небаченими раніше викликами, від їх наукового забезпечення залежить стійкість національного спротиву, ефективність діяльності органів і підрозділів під час перманентної адаптації до надзвичайно мінливого та непередбачуваного безпекового середовища. Зазначено, що з давніх часів епіцентрами розвитку наукового знання ставали заклади вищої освіти. Таку роль у сфері правоохоронної діяльності та підготовки висококваліфікованих юридичних кадрів відіграють заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських. Наявний кадровий та матеріально-технічний потенціал дозволяє розглядати такі заклади вищої освіти як платформи постійної взаємодії наукової спільноти та практичних підрозділів. Акцентовано увагу на тому, що майбутнім поліцейським володіння методологією наукової діяльності дозволяє грамотно складати будь-який процесуальний документи, давати вичерпну письмову чи усну відповідь на запити адвокатів, критично аналізувати ситуацію у професійній діяльності, проявляти високий рівень комунікативної компетентності, що передбачає налагодження взаємодії з широким колом суб’єктів, підтримання з ними конструктивної співпраці та довірливих відносин. Проаналізовано вплив воєнного стану на наукову діяльність закладів вищої освіти, окреслено такі проблеми, як колосальні руйнування інфраструктури, скорочення державного фінансування наукової діяльності, кадрові проблеми, над вирішенням яких, зокрема в частині адміністративно- правового забезпечення, працюють вітчизняні науковці.