(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті здійснено кримінологічний аналіз злочинності в Україні в період 2014-2024 років на прикладі окремих видів кримінальних правопорушень, вчинених в контексті збройної агресії Російської Федерації проти України. Окреслено проблеми, які постали перед вітчизною судовою та правоохоронною системою в зв’язку зі складністю юридичної оцінки агресії, та їхній вплив на правозастосовну практику. Визначено відсутність уніфікованого підходу до правої оцінки кримінальних правопорушень, вчинених в контексті збройної агресії проти України, проаналізовано зміну підходу до їхньої кваліфікації та поступове наближення вітчизняного правозастосування до практики міжнародних та іноземних судових органів. Запропоновано введення нових критеріїв обліку кримінальних правопорушень з метою вдосконалення кримінологічного аналізу злочинності та вироблення ефективної системи протидії злочинності в умовах гібридної війни.