(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті, застосовуючи методи комплексного аналізу, наводиться система організаційно-правових заходів забезпечення безпеки цифрових послуг в аспекті протидії кіберзлочинності в Україні. Зокрема, це зміцнення довіри приватного сектору та громадян до цифрових послуг, які надаються державою, безумовного виконання вимог щодо забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту під час їх надання, розвиток національної інформаційної інфраструктури, розроблення національних стандартів у сфері кібербезпеки, створення органів з оцінки відповідності надавачів електронних довірчих послуг вимогам для кваліфікованих надавачів кваліфікованих електронних довірчих послуг та автентифікація їх користувачів, підвищення ефективності системи захисту персональних даних громадян шляхом гармонізації законодавства України з відповідним законодавством Європейського Союзу. На основі аналізу положень актів чинного законодавства, які регламентують державну політику у сфері кібербезпеки, а також опрацювання аналітичних матеріалів із цих питань, розкрито зміст заходів забезпечення цифрових послуг, а також акцентовано увагу на існуючий проблематиці їх повноцінної реалізації. Зокрема, це проблематика забезпечення безпеки користувачів найбільш державних електронних застосунків, збереження галузевого принципу інформатизації державних органів, оптимізація архітектоніки управління інформаційною безпекою, яку організації та органи державної влади можуть створювати, і використовувати для власного захисту, функціональні проблеми діяльності органів з оцінки відповідності надавачів електронних довірчих послуг встановленим вимогам, досягнення уніфікації процесу застосування методів автентифікації для всіх міністерств і відомств, проблематика здобуття налагодження ефективної співпраці європейськими партнерами на ринку цифрових послуг. Обґрунтовано позицію про необхідність подальшої роботи з правової регламентації процедур досягнення безпечності і прозорості надання цифрових послуг, вчасне виявлення і нейтралізацію відповідних ризиків і загроз кібербезпеці. Відповідно, актуальним завданням юридичної науки є формування науково обґрунтованих пропозицій щодо удосконалення правового забезпечення розвитку як самого ринку цифрових послуг, так і убезпечення національного цифрового середовища.