(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті проаналізовано проблему перекладу та вживання поняття «апроксимація» в межах процесу гармонізації національного законодавства України з acquis ЄС. Встановлено, що відсутність уніфікованого підходу до перекладу терміна approximation призводить до його різного трактування в офіційних документах, що створює правову невизначеність і може впливати на ефективність імплементації норм європейського права в Україні. Окреслено основні термінологічні розбіжності у перекладах актів acquis ЄС. Досліджено правові та лінгвістичні аспекти впливу перекладацьких неточностей на процес правозастосування. Виявлено, що термінологічні неузгодженості у перекладах міжнародних договорів, зокрема Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, можуть ускладнювати тлумачення зобов’язань сторін та спричиняти труднощі в процесі адаптації законодавства. Встановлено, що проблема перекладу юридичних термінів має системний характер і потребує розробки уніфікованого підходу до використання правової термінології. Запропоновано концептуальні підходи до термінологічної стандартизації, які передбачають використання єдиного відповідника для ключових термінів та узгодження перекладів з європейськими стандартами.