(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті досліджуються актуальні проблеми практичної реалізації обмежувального припису, як інструменту протидії домашньому насильству. Проаналізовано механізми винесення, виконання та контролю за дотриманням обмежувальних приписів кривдниками. Особливу увагу приділено правовій природі обмежувального припису та його подвійному характеру як адміністративно – правового та цивільно – правового інституту. Також в статті акцентовано увагу на виявлення прогалин в законодавчому регулюванні та правозастосовній практиці, що знижують ефективність захисту потерпілих від домашнього насильства. Встановлено основні проблеми реалізації обмежувальних приписів: порушення строків розгляду судами справ про винесення обмежувального припису, неповідомлення про винесення рішення про обмежувальний припис поліцейських, недосконалість механізму контролю за їх виконанням, недостатня координація між суб’єктами взаємодії у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, відсутність можливостей технічного моніторингу порушень обмежувального припису кривдником. Запропоновано комплекс заходів для підвищення ефективності обмежувальних приписів, зокрема: удосконалення законодавчої бази та посилення міжвідомчої взаємодії.