(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті обґрунтовується, що технології штучного інтелекту дозволяють ефективно аналізувати статистичні дані, виокремлювати закономірності, спостерігати актуальні тенденції, що мають місце як на рівні злочинності, так і в процесі запобігання та протидії їй. Визначено, що особливим чином технології штучного інтелекту позначаються на судових експертизах під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, дозволяючи спростити низку рутинних процесів, залишаючи за людиною як носієм знань, особливого досвіду та творчого мислення організуючу та коригувальну роль. Зазначено, що технології штучного інтелекту позначаються на судових експертизах під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, дозволяючи спростити низку рутинних процесів, залишаючи за судовим експертом організуючу та коригувальну роль, при цьому дозволяючи миттєво оброблювати великі за обсягом тексти, відео- та аудіоматеріали, зображення, таблиці та графіки, мінімізуючи ризик суб’єктивних помилок.