(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті висвітлюється сутність підприємницької діяльності в Україні як об’єкта адміністративно-правового регулювання, що є важливим напрямом наукових досліджень. Підкреслено, що підприємницька діяльність виступає рушійною силою економічного зростання та розвитку держави, відіграючи ключову роль у створенні валового внутрішнього продукту, залученні інвестицій, створенні робочих місць і покращенні рівня життя населення. Наголошено, що підприємництво є каталізатором інновацій, сприяє науково-технічному прогресу та модернізації виробництва, забезпечуючи конкурентоспроможність економіки України на світовому ринку. У контексті збройної агресії проти України та запровадження правового режиму воєнного стану, акцентовано на значні виклики, які постають перед підприємцями, зокрема передислокацію бізнесу, необхідність правового оформлення та супроводу діяльності. Відзначено також труднощі, пов’язані з рейдерськими атаками, судовими спорами, перевірками контролюючих органів, оскарженням рішень суб’єктів владних повноважень і врегулюванням трудових спорів. Здійснено аналіз сучасного адміністративно-правового механізму підтримки підприємництва в Україні, підкреслено його значення в контексті забезпечення стабільності та розвитку держави. Визначено сутність підприємницької діяльності через призму адміністративно-правового регулювання, що має важливе значення для формування ефективної державної політики та забезпечення стійкого економічного розвитку України. Запропоновано під підприємницькою діяльністю розуміти заснований на нормативно-правових приписах різновид господарської діяльності, яка здійснюється фізичними або юридичними особами, що діють самостійно, регулярно й на власний ризик задля отримання прибутку, задоволення суспільних потреб, а також досягнення економічних і соціальних результатів.