(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті наголошено на тому, що в основі виокремлення напрямків забезпечення поліцією публічної безпеки і порядку лежить їх розуміння в межах широкої системи, задля безперебійного функціонування якої потрібна реалізація широкого кола технічних, інформаційних та інших заходів, сукупність яких за умови спрямованості на вирішення окремого проблемного питання і являє собою напрям забезпечення. Визначено, що слід приділити особливу увагу належному контролю під час безпосереднього несення служби із забезпечення публічної безпеки і порядку. Такий контроль першочергово покладається на начальників районних управлінь (відділів) поліції, їх заступників з превентивної діяльності, осіб, які виконують їх обов’язки. Важливою є особиста присутність цієї категорії керівників як на інструктажах, так і під час проведення самих заходів. Розглянуто напрямок забезпечення публічного порядку під час масових зібрань громадян. У контексті даного напрямку зазначено, що важливим є виховання в українському суспільстві особливої культури поведінки в місцях скупчення громадян. Наголошено, що в ситуаціях високого соціального напруження саме від ефективної комунікації залежить здатність поліції спрямувати агресію чи конфліктні настрої значних груп громадян у конструктивному напрямі.