(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
В статті акцентується увага на важливості протидії податковим правопорушенням, оскільки від цього залежить не лише наповнення державного та місцевих бюджетів, фінансування оборонної, соціальної, освітньої, медичної, культурної сфер, інфраструктурних проектів, а також економічне зростання та якість життя громадян. У реальних умовах правозастосування виникає цілий спектр податкових правопорушень, які потребують належного реагування з боку держави, зокрема через механізми адміністративно-правової протидії. Ключовими ознаками будь-якого правопорушення автор визначає: 1) суспільну-небезпечність або шкідливість; 2) діяння як форму прояву; 3) протиправність; 4) свідомо- вольовий характер. У той же час зміст правопорушень у сфері оподаткування, окрім наведених ознак, також характеризується й рядом інших ознак, які обумовлюються особливостями фінансових правовідносин. Автором наголошується, що правопорушення у сфері оподаткування мають не лише економічну, але й соціально-правову природу. Вони підривають авторитет державних інституцій, порушують принципи справедливості та рівності, формують нерівні умови для суб’єктів господарювання, провокують загальне зниження правової культури. Адміністративно-правова протидія у сфері оподаткування виконує ключову роль у забезпеченні належного рівня податкової дисципліни. Вона дозволяє державі ефективно протидіяти податковим правопорушенням, не вдаючись до надмірно репресивних або повільних механізмів, зберігаючи баланс між забезпеченням бюджетних надходжень і дотриманням прав платників. На думку автора, адміністративно-правову протидію правопорушенням у сфері оподаткування в Україні слід розглядати як сукупність організаційно-правових заходів, що реалізуються уповноваженими державними органами з метою виявлення, попередження, припинення та правового реагування на факти порушення податкового законодавства, шляхом застосування заходів адміністративного впливу, спрямованих на забезпечення податкової дисципліни, захист публічних інтересів та відновлення порушеного фінансово-правового порядку.