(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена кримінально-правовому аналізу об’єкту злочинного обігу активів. Встановлено, що такий обіг можливо представити у виді двовимірної моделі. Перший вимір репрезентує обіг активів злочинного походження. Другий – обіг активів, що використовуються з кримінально протиправною метою. Коли актив не має злочинного походження, або не використовується для фінансування, матеріального забезпечення іншої злочинної діяльності, його обіг є не тільки законним, але й бажаним з економічної точки зору. Аргументується, що злочинний обіг активів є субкримінальним феноменом, узалежненим від інших кримінальних правопорушень, вчинених та потенційно можливих. Функціонально такий обіг є епіфеноменом злочинності, супроводжує її і лише за наявності зв’язків з нею набуває самостійного кримінально-правового значення. На цій підставі об’єктом злочинного обігу активів запропоновано визнати суспільні відносини у сфері кримінологічної безпеки, нормальне функціонування яких визначає низький рівень економічної привабливості вчинення кримінальних правопорушень, мінімальні можливості їх фінансування, матеріального забезпечення.