(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті досліджено нову кримінально-криміногенну загрозу – втягнення російськими спецслужбами українських неповнолітніх у підривну діяльність проти України в умовах російсько-української війни. Зазначено, що попри існуючі системи захисту прав дитини, війна виявила та посилила низку глибинних проблем у соціальній, економічній, інформаційній, освітньо-педагогічній, сімейно-виховній та правоохоронній сферах, що створюють умови залучення підлітків до кримінальних практик. Проведено аналіз даних офіційної статистики та повідомлень правоохоронних органів України що свідчать про зростання підривної діяльності, фігурантами якої є неповнолітні. Виокремлено основні ознаки втягнення неповнолітніх у підривну діяльність проти України в умовах війни: використання цифрових платформ, корислива мотивація, прихована мета дій, застосування маніпулятивних практик. Акцентовано увагу на необхідності впровадження дієвих загальносоціальних і спеціально-кримінологічних заходів протидії досліджуваному виду кримінальних практик, зокрема за допомогою правоохоронних ініціатив, освітніх проєктів, інформування громадськості та захисту вразливих категорій дітей. У висновку зазначено про критично важливу роль держави у захисті дітей як запоруки збереження майбутнього держави та стабільності суспільства в умовах війни.