(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Наукову статтю присвячено аналізу найважливіших компонентів кримінологічної політики – стратегії запобігання кримінальним правопорушенням проти довкілля. Наведено аргументи, що з метою забезпечення інтересів особистості, суспільства та держави, вироблення єдиних підходів до формування та реалізації відповідної кримінологічної політики, а також методологічних основ удосконалення актів законодавства, Стратегія екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату на період до 2030 року повинна вказувати на кримінальні правопорушення проти довкілля, як на одне з головних джерел загрози національній безпеці в екологічній сфері на внутрішньому та зовнішньому рівнях. Реалізація Стратегії повинна здійснюватися шляхом розробки та проведення активної державної екологічної політики, заснованої на інтеграції екологічного, правового та соціального аспектів розвитку. Обґрунтовано доцільність розроблення та запровадження відповідного програмного документа, який відображатиме предмет регулювання, що охоплюється Розділом VIII Особливої частини кримінального кодексу України, – Програми запобігання кримінальним правопорушенням проти довкілля, яка має стати одним з напрямків реалізації кримінологічної політики в аналізованій сфері, а відображені в ній цілі, завдання, суб’єкти, етапи, методи та строки реалізації дозволять скласти більш детальне уявлення про означений вектор (сегмент) політики держави, сформувати ефективну стратегію боротьби з цією категорією протиправних діянь. Акцентовано увагу на тому, що в структурі зазначеної програми доцільно виокремити блок програмних заходів, диференційованих за профілактичними рівнями, які мають бути чітко сформульовані, функціонально розподілені між відповідальними суб’єктами з визначенням строків їх реалізації та процедур контролю за виконанням. Також наголошено на важливості ресурсного забезпечення програмного документа, що включатиме механізм обліку витрат, спрямованих на виконання заходів, пов’язаних із запобіганням кримінальним правопорушенням проти довкілля.