(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена кримінологічному аналізу специфічних, які виникли після початку повномасштабної збройної агресії росії проти України, корупційних схем серед військовослужбовців. Виділено, надано опис та пояснення дев’яти типам корупційних схем. Встановлено, що вони лишаються стійкими, інституціоналізованими формами злочинної діяльності щодо експлуатації бюджетних ресурсів або фактичних можливостей, пов’язаних зі службою. Актуалізована задача підвищення ефективності протидії їх відтворенню, що вимагає впровадження нових системних підходів, що передбачатимуть додаткові заходи незалежного контролю за рухом бюджетних коштів, мінімізації людського фактору у цьому процесі, якісного оперативного супроводження діяльності підрозділів ЗСУ.