(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена дослідженню міжнародного виміру протидії воєнно-агресивній злочинності в контексті російсько-української війни. Виділено та охарактеризовано перспективні превентивні заходи у сфері: 1) поглиблення співпраці в межах існуючих безпекових міжнародних проєктів та створення нових військових альянсів для відсічі агресії російської федерації; 2) дипломатичного тиску на рф з метою спонукання її політичних лідерів до припинення збройної агресії; 3) економіко-правового тиску, в тому числі і зокрема через використання широкого арсеналу заходів санкційної політики. Наголошено на необхідності підвищення ефективності реалізації механізмів міжнародної юстиції з питань міжнародно-правової відповідальності російської держави. Обгрунтовано важливість рішення Європейського Суду з прав людини у справі «Україна та Нідерланди проти Росії» від 09.07.2025 р. у справі протидії воєнно-агресивній злочинності у перспективі. Обґрунтовується важливість специфікації партнерської (Україна та її міжнародні партнери) співпраці у кіберсфері у напрямі посилення спроможностей блокувати кібератаки, що в контексті збройного конфлікту та зважаючи на їх спрямованість на цивільні об’єкти набувають ознак воєнних кіберзлочинів. Це – шлях до підвищення обороноздатності у критичних сферах Досліджено особливості реалізація репресивно-превентивних заходів в системі міжнародної кримінальної юстиції. Наголошено на необхідності підвищення ефективності діяльності Міжнародного кримінального суду. Акцентується увага на домаганні Україною у статусі повноправного члена МКС об’єктивізації діяльності Офісу прокурора МКС, залучення як підозрюваних у вчиненні найтяжчих воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду безпосередньо В. В. Путіна. Досліджуються оптимальні моделі міжнародного кримінального трибуналу ad hoc щодо злочину агресії проти України.