(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена кримінологічному аналізу стану злочинності в Харківській області в умовах війни на підставі результатів діяльності органів та підрозділів Національної поліції. Запропоновано авторське кримінологічне визначення регіону як природно-урбаністичного життєвого простору соціальних спільнот, об’єднаних виробничими, культурними, еколого-рекреаційними, самоврядними і державно-юрисдикційними зв’язками, активами, спрямованими на розвиток людського капіталу, належних можливостей реалізації прав, свобод і законних інтересів, а також протиріччями та загрозами дисфункції соціальних інститутів, детермінованих як внутрішньо-просторовими конфігураціями соціально- економічних, політичних, правових, культурних практик, так і зовнішніми щодо цього простору факторами загальнодержавного, міждержавного та глобального походження. Встановлено наявність тенденції до обумовленого війною загального зростання рівня злочинності в регіоні, збільшення частки тяжких та особливо тяжких злочинів у її структурі. Надано опис та пояснення показників рівня, динаміки, структури злочинності (як ординарної, так і воєнно контекстуальної) в Харківській області за матеріалами діяльності Національної поліції. Констатовано бінарність чинників погіршення криміногенної обстановки в регіоні, зумовленої як воєнними злочинами, так і ординарними.