(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті досліджуються можливості застосування спеціальних знань у процесі доказування вини особи у вчиненні кримінального правопорушення. Наголошено на важливості експертної діяльності у встановленні не лише фактичних обставин події, а й суб’єктивної сторони злочину – умислу, мотивів, психічного ставлення особи до власних дій. Акцент зроблено на особливому значенні судово-психіатричної, психологічної та психолого- психіатричної експертиз, які, поєднуючи діагностичну та аналітичну функції, дозволяють оцінити здатність особи усвідомлювати значення своїх дій, їх наслідків, а також керувати ними. Обґрунтовано необхідність чіткого розмежування компетенції експертів і спеціалістів, а також правильного тлумачення результатів досліджень, з урахуванням стандарту доказування «поза розумним сумнівом». Вказано на проблеми нормативного регулювання експертної діяльності в Україні та важливість врахування міжнародних практик щодо акредитації експертів і перевірки наукової обґрунтованості методик. Аргументовано, що спеціальні знання у кримінальному провадженні відіграють не лише допоміжну, а й ключову роль у досягненні справедливого судочинства, забезпеченні повноти, об’єктивності та змагальності процесу доказування. Перспективним напрямом подальших досліджень визначено оцінювання допустимості висновків, отриманих із застосуванням поліграфа, з огляду на їхню доказову цінність у конкретних процесуальних ситуаціях.