(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті зазначається, що реформування української пенітенціарної системи, яке відбувається незважаючи на повномасштабне військове вторгнення російської федерації на територію нашої держави, є дуже важливим кроком на шляху трансформації вітчизняного правоохоронного механізму і приведення його у відповідність до провідних міжнародних стандартів. Окремим суттєвим питанням на цьому шляху є подолання низки проблем кадрового характеру та запровадження ефективного і стабільного механізму кадрового забезпечення пенітенціарної системи. Адже якість кадрового потенціалу зазначеної системи прямим та значним чином визначає її дієвість. Акцентовано увагу на тому, що влада розуміє гостроту кадрових питань у пенітенціарній системі та необхідність їх належного розв’язання. Однак, окреслюючи масштаби кадрових проблем у зазначеній системі та формулюючи першочергові завдання і кроки щодо їх усунення, фахівці оминають такі важливі аспекти як взаємодія та координація, що є вельми суттєвими факторами, які визначають ефективність формування та реалізації відповідної кадрової політики. У зв’язку із цим у статті розглянуто поняття та сутнісний зміст взаємодії й координації, зауважується на недоліках нормативно-правового врегулювання їхніх засад.