(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті досліджено сучасні концепції формування змісту типової криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності як інформаційного базису для розроблення ефективних методик їх розслідування. Обґрунтовано необхідність осмислення типових закономірностей механізму вчинення таких злочинів, які охоплюють зловживання у сфері обігу товарів, фінансів, приватизації, митних операцій та інших напрямів економічної активності. Визначено складові криміналістичної характеристики, серед яких: спосіб учинення правопорушень, обстановка та місце вчинення, слідова картина, особа злочинця, мотиви та цілі злочинної поведінки. Окрему увагу приділено кримінологічній характеристиці, що відображає регіональну специфіку поширення господарської злочинності, вплив збройного конфлікту на криміногенну ситуацію та соціально-економічні передумови таких діянь. Наголошено на важливості врахування сучасних викликів, зокрема цифровізації, транснаціонального характеру злочинів і гібридних форм правопорушень. Зроблено висновок про необхідність динамічного оновлення криміналістичної характеристики з урахуванням емпіричних даних, кримінологічних підходів та міжнародного досвіду протидії господарським кримінальним правопорушенням.