(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті стисло викладено: основні профілактичні заходи щодо запобігання правопорушенням, що втілюються правоохоронними органами, об’єкти профілактики та суб’єкти профілактичних заходів; думки законодавців та погляди юристів минулого. Розглянуто зміст основних рівнів запобігання злочинності, заходи індивідуального запобігання кримінальним правопорушенням, види індивідуально-профілактичних заходів, групи суб’єктів кримінально-превентивної діяльності. Проаналізовано стан кримінологічної профілактики на загальнодержавному рівні. Висловлено пропозиції для розроблення нормативно-правових актів, направлених на організацію та здійснення державної політики щодо запобігання й протидії злочинності.