(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті, на основі результатів узагальнюючого аналізу, розкривається зміст спеціальних заходів, що спрямовані на забезпечення прав дитини як учасника цифрових відносин в аспекті протидії кіберзлочинності та втягненню у протиправну діяльність. Зокрема, це вжиття заходів щодо демонстрації учасників цифрової індустрії піклування про безпеку дитини в цифровому середовищі, створення системи обізнаності для дітей щодо наявних ризиків в цифровому середовищі, набуття батьками, педагогічними, соціальними працівниками навичок виявлення наявних ризиків для безпеки та здоров’я дітей в цифровому середовищі, культивування нетерпимості громадськості до порушення прав, свобод та безпеки дитини в цифровому середовищі, запровадження стандартів безпечного та захищеного використання мережі Інтернет під час освітнього процесу та в повсякденному житті дитини, фільтрування контенту та сервісів, доступних в мережі Інтернет під час освітнього процесу та в місцях повсякденного перебування дитини, запровадження механізмів повідомлення та реагування на контент та сервіси в цифровому середовищі, які порушують права неповнолітніх, або спрямовані на втягнення їх у протиправну діяльність, удосконалення відповідальності за злочини або замах на злочини, що скоєні в цифровому середовищі, робота з удосконалення порядку притягнення до відповідальності за злочини або замах на злочини, скоєні в цифровому середовищі та постраждалими в яких є діти, створення системи допомоги постраждалим дітям, дітям-свідкам злочинів, скоєних в цифровому середовищі, та їхнім батькам. На основі аналізу положень актів чинного законодавства, які регламентують державну політику у сфері забезпечення прав неповнолітніх як учасників цифрових відносин на рівні системи національного законодавства України, обґрунтовано висновок про недостатнє правове забезпечення прав дітей у цифровому середовищі. Акцентовано увагу на доцільності активізації роботи щодо розробки і впровадженню чітких організаційно-правових заходів, спрямованих на практичне виправлення ситуації, що склалася. У перспективі це стане запорукою ефективності вироблення оптимального правового механізму забезпечення повноправності дитини як учасника цифрових відносин та максимально корисного використання потужностей Інтернет і кіберпростору для всебічного і повноцінного розвитку дітей.