(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Євроінтеграційні процеси, що вже довгий час тривають в Україні. Однією із головних вимог на шляху до Європейського Союзу є формування ефективної та дієвої системи антикорупційних заходів нормативного, організаційного та інституційного характеру. Не оминає це питання і сфери митих відносин. В додаток до цього, митна справа дуже часто виступає візитівкою країни, адже систематично взаємодіє у питаннях переміщення товарів через кордон із аналогічними службами інших держав. В статті наголошується, що стан антикорупційної діяльності в системі митних органів потребує удосконалення. Причиною тому є велика кількість робочих процесів, реалізація яких визначена як ризикована з точки зори антикорупційної діяльності. Навіть трактування основних повноважень Державної митної служби України, які містять термін «контроль», свідчать про те, що діяльність даного органу має схильність до високого рівня корупційних вчинків. Також варто наголосити, що цей рівень додатково, так би мовити, стимулюється наявністю можливостей розсуду під час прийняття окремих рішень посадовими особами. Акцентовано увагу, що в рамках подальшого удосконалення антикорупційних механізмів в Державній митній службі України варто спрямувати діяльність у наступних напрямках: підвищення прозорості більшої кількості митних процедур; зменшення залежності прийнятих рішень або дій від людського чинника; запровадження автоматизованого, а краще із використанням штучного інтелекту, аналізу ризиковий дій та прогнозування ризикових операцій; впровадження аналітичних підходів до визначення типових порушень та ефективне усунення причин, що призвели до їх вчинення; зменшення кількості дискреційних повноважень посадових осіб митних органів, про що неодноразово наголошено самою службою в реєстрі корупційних ризиків.