(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що забезпечення місцевими державними адміністраціями територіальної оборони в Україні має знаходити свій вияв у реалізованих відповідно до адміністративно-правового статусу останніх, структурованих, регламентованих на нормативно- правовому та організаційно-управлінському рівні напрямках, що позначають у своїй сукупності та взаємообумовленості сфери реалізації відповідних повноважень місцевих державних адміністрацій у контексті забезпечення територіальної оборони в Україні. Повноваження уповноважених суб’єктів лежать в основі напрямків забезпечення місцевими державними адміністраціями територіальної оборони в Україні, формуючи їх ідеологічне, морально-етичне, організаційне, координаційне підґрунтя. Виокремлено такі напрямки забезпечення місцевими державними адміністраціями територіальної оборони в Україні, як координаційний, який знаходить свій вияв у тому, що саме місцеві державні адміністрації відповідальні за виконання на місцевому рівні державних програм у сфері забезпечення публічної безпеки і порядку, цивільного захисту, функціонування критичної інфраструктури, безперебійної роботи агропромислового комплексу, транспорту і зв’язку; ідейно-виховний та освітній напрямок, який зводиться до підготовки громадян України до національного спротиву, охоплюючи морально-етичні, соціально-психологічні, історичні засади такої підготовки; встановлення на місцевому рівні зумовлених дотриманням інтересів національної безпеки і оборони України обмежень, а також контроль за їх реалізацією; фінансово-економічний напрямок; напрямок міжнародного співробітництва; антикорупційний напрямок забезпечення територіальної оборони; напрямок відновлення цивільної інфраструктури, культурної, освітньої, наукової діяльності населення, а також ділової активності підприємств.