(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті з позицій загальнотеоретичного аналізу висвітлюються основні напрями діяльності складових сектору безпеки і оборони України, які відповідають гарантуванню повноцінної реалізації прав внутрішньо переміщених осіб. На основі аналізу положень чинного законодавства про національну безпеку визначено п’ять концептуальних засад діяльності органів забезпечення національної безпеки, спрямованих на забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб: забезпечення контрольних функцій Верховної Ради України за діяльністю органів охорони правопорядку задля гарантування неухильного і безумовного дотримання ними вимог чинного законодавства, здійснення превентивних захисних заходів з гарантування здійснення прав внутрішньо переміщеними особами, здійснення консультацій керівниками органів забезпечення національної безпеки з місцевими органами влади і місцевого самоврядування з питань забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб, налагодження взаємодії органів забезпечення національної безпеки з органами військового управління під час планування та проведення спеціальних силових, залучення органів влади до розробки державних цільових стратегічних документів у сфері національної безпеки і оборони з урахуванням гарантій реалізації прав і інтересів, які передбачені законодавством для внутрішньо переміщених осіб.