(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства, узагальнено досвід США, Франції та Німеччини у сфері забезпечення взаємодії органів досудового розслідування. Запропоновано авторське бачення стосовно того, який саме позитивний зарубіжний досвід найбільш доцільно запровадити в українські реалії. Відзначено, що в системі досудового розслідування США взаємодія різних органів відіграє ключову роль у забезпеченні ефективності та успішності правосудних процесів. Досудове розслідування може розпочатися з ініціативи поліції, яка виявляє можливі порушення закону, або від федеральних агентств, які надають інформацію про ймовірні злочини. Наприклад, Федеральне бюро розслідувань (FBІ) може отримати від Агентства з контролю за алкоголем, тютюном, вогнепальною та вибуховою продукцією (ATF) інформацію щодо можливих порушень закону. Органи розслідування активно обмінюються інформацією, сприяючи ефективному аналізу та виявленню фактів вчинення злочинів. Узагальнено, що на сьогоднішній день в провідних державах Європи та Світу сформувались досить різноманітні підходи щодо організації діяльності органів досудового розслідування взагалі, та забезпечення їх спільної діяльності, зокрема.