НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, надано характеристику стану науково-методичного забезпечення територіальних управлінь Державного бюро розслідування. Констатовано, що у більшості нормативно-правових актів, які визначають правовий статус суб’єктів, які є носіями владних повноважень і виконують суспільно значущі завдання та функції, принцип науковості прямо не закріплений як основоположний на рівні із такими відправними, засадничими вимогами як верховенство права, законність, прозорість, гласність тощо. Означена прогалина властива і досліджуваним суб’єктам, тобто територіальним управлінням ДБР, адже ані у чинному Законі України «Про Державне бюро України», ані у положеннях про територіальні підрозділи ДБР «науковість» не значиться серед основних засад організації та діяльності. Узагальнено, що на сьогодні стан науково-методичного забезпечення територіальних управлінь ДБР потребує покращення, адже наразі маємо цілий ряд невирішених питань, які перешкоджають належній реалізації засад науковості у роботі досліджуваних суб’єктів. Вирішення цих проблем потребує внесення змін і деяких поліпшень як на нормативно-правовому, так і на організаційно-управлінському рівні, адже для того, щоб науково-методичне забезпечення було дійсно якісним та дієвим, тобто таким, що реально впливає на показники ефективності та результативності роботи територіальних управлінь ДБР, засади цього забезпечення мають бути належним чином закріплені на рівні чинного законодавства, а також впроваджені у практичну площину через відповідні інституції та інструменти, які на сьогодні все ще не працюють на належному рівні.
Keywords: науково-методичне забезпечення; територіальні управління; Державне бюро розслідувань