ПРЕДМЕТ НАГЛЯДУ І КОНТРОЛЮ ЗА ПРИВАТНОЮ НОТАРІАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, акцентовано увагу на тому, що предмет є уточнюючим елементом об’єкту, адже він показує безпосередній перелік даних, речей, дій та інших факторів існування чи роботи підконтрольного, піднаглядного об’єкта. Здійснено аналіз норм чинного законодавства, на основі чого сформульовано авторське бачення щодо предмету нагляду і контролю за приватною нотаріальною діяльністю в Україні. Предмет є уточнюючим елементом об’єкту, оскільки він показує безпосередній перелік даних, речей, дій та інших факторів існування чи роботи підконтрольного, піднаглядного об’єкта, які аналізуються чи перевіряються. При цьому, предмет не може бути стандартизованим, адже залежить від унікальних особливостей об’єкту та сфери суспільно-правових відносин в яких він існує. Відмічено, що об’єктом контролю та нагляду в рамках нашого дослідження є приватна нотаріальна діяльність, а предметом в цьому випадку – система аспектів, які перевіряються та аналізуються для встановлення ступеня відхилення чи порушення законності приватним нотаріусом. При цьому, предмети контролю та нагляду відрізняються, що обумовлено їх внутрішніми характеристиками. Наголошено, що на відміну від предмету нагляду, предмет контролю є ширшим та стосується процесу здійснення нотаріальної діяльності, а також її організаційного забезпечення. Вчинення контролю в цьому випадку передбачає не тільки встановлення фактів порушення відповідних правил, але також корегування діяльності приватного нотаріуса, надання характеристики його поточним діям та вчинюваним заходам, з метою встановлення відхилень в роботі і здійснення нотаріальних дій та забезпечення виправлення останніх. Це в свою чергу передбачає як аналіз інформації, так і перевірку матеріального виразу діяльності приватного нотаріусу у вигляді службової документації, а також документів з питань оподаткування тощо.
Keywords: нагляд; контроль; об’єкт; предмет; нотаріат; нотаріальна діяльність