ВИДИ КОНТРОЛЮ У СФЕРІ МІСТОБУДІВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Акцентовано увагу на тому, що законодавець не сформулював єдині ознаки, за якими слід класифікувати різновиди контрольної діяльності в сфері містобудування. А відтак, наголошено, що класифікацію останніх найбільш вірно проводити з огляду на правовий статус суб’єктів їх реалізації. Це дозволяє звернутись не тільки до теоретичних відмінностей кожного виду контролю, але й побачити різноманіття методології, що в рамках кожного з них використовується. Зроблено висновок про те, що контроль у сфері містобудівної діяльності в Україні в сучасних правових реаліях включає в себе наступні різновиди: 1) державний контроль, що поділяється на підвиди: а) державний архітектурно-будівельний контроль; б) ліцензійний контроль; в) контроль у сфері охорони культурної спадщини; 2) громадський контроль, який виражено у громадському обговоренні проектів містобудівної документації на місцевому рівні та проектів програм комплексного відновлення, а також діяльності Громадської ради при Міністерстві розвитку громад та територій України; 3) самоконтроль суб’єктів будівельної діяльності.
Keywords: класифікація; види контролю; містобудівна діяльність; державне регулювання