ОСОБА ЗЛОЧИНЦЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДОМАГАНЬ ДИТИНИ ДЛЯ СЕКСУАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті досліджено особу злочинця як ключовий елемент криміналістичної характеристики домагань дитини для сексуальних цілей, що є однією з найгостріших і найболючіших проблем сучасності. Підкреслено, що актуальність теми зумовлена не лише зростанням кількості таких злочинів, зокрема втягненням дітей у виготовлення дитячої порнографії, а й транснаціональним характером цих діянь, що набув поширення завдяки активному використанню інтернет-технологій. Наголошено, що криміналістична характеристика є не лише системою відомостей про злочин, а й практичним інструментом для працівників правоохоронних органів, дозволяючи їм висувати версії, планувати слідчі дії, оцінювати докази та прогнозувати поведінку злочинця. Особливу увагу приділено кореляційним залежностям між елементами криміналістичної характеристики, що надає їй прогностичного значення. Виокремлено такі ключові характеристики: повнолітній вік (переважно 18–35 років), часто неофіційне працевлаштування, що може свідчити про асоціальний спосіб життя або бажання уникнути контролю. Окремо наголошено на володінні навичками психологічного маніпулювання, що дозволяє зловмиснику встановлювати «довірчі» стосунки з дитиною, використовуючи її вразливості (самотність, низька самооцінка, потреба в увазі) для схиляння до подальшої експлуатації. Значна увага приділена активному використанню інтернет-технологій та соціальних мереж для пошуку та встановлення контактів з дітьми. Вказано, що типовою ознакою є схильність до асоціальної поведінки та/або девіантних сексуальних уподобань (педофілія), що проявляється, зокрема, у колекціонуванні дитячої порнографії або попередніх епізодах домагань. Виявлено також схильність до ретельної конспірації та приховування слідів, включаючи використання шифрованих каналів зв’язку, одноразових акаунтів та спеціалізованого програмного забезпечення. Особливо підкреслено, що такі особи часто обирають професії або сфери діяльності, що забезпечують постійний та близький контакт з дітьми (тренери, вчителі, вихователі, волонтери), що дозволяє їм мати безперешкодний доступ до потенційних жертв. Окремо акцентується на тому, що домагання можуть бути як поодинокими злочинами, так і елементами організованої злочинної діяльності, де злочинці діють у співучасті з чітким розподілом ролей (грумери, оператори, розповсюджувачі, фінансисти, технічна підтримка).
Keywords: криміналістична характеристика; криміналістична методика; сексуальна експлуатація; сексуальне насильство; методика розслідування; домагання дитини для сексуальних цілей; особа злочинця; ознаки особи злочинця