МІСЦЕ ТА ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ У СИСТЕМІ СУБ’ЄКТІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОЇ БЕЗПЕКИ І ПОРЯДКУ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що в умовах воєнного стану поліція зіштовхнулася з новими безпековими, організаційними та нормативно-правовими викликами, вирішення яких є ускладненим у період триваючого реформування. Водночас на основі ефективних управлінських рішень, прийнятих в умовах невизначеності, проте спрямованих на досягнення чітких результатів, було забезпечено додаткове фінансування органів і підрозділів поліції, введено нові інформаційні системи із документування воєнних злочинів, забезпечено адаптацію окремих підрозділів до виконання службово-бойових завдань і реальних бойових зіткнень з ворогом, здійснення низки функцій на деокупованих і наближених до зони ведення бойових дій територій із евакуації населення, доставлення гуманітарної допомоги тощо. Доведено, що визначення особливостей поліції у системі суб’єктів забезпечення публічної безпеки і порядку на регіональному рівні є досить складним через те, що дані особливості пов’язані з різними сферами життєдіяльності суспільства, а також є динамічно мінливими в умовах воєнного стану. Стверджується, що до фундаментальних особливостей поліції у системі суб’єктів забезпечення публічної безпеки і порядку на регіональному рівні слід віднести тісний взаємозв’язок поліції з іншими правоохоронними органами, медіа, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями; врахування з інституційної чи організаційної точки зору специфіки конкретного регіону; специфічна підготовка до такої діяльності, яка досягається за рахунок функціонування закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських.
Keywords: місце; особливості; Національна поліція; система суб’єктів забезпечення публічної безпеки і порядку; регіональний рівень; історичне становлення; специфіка регіону; взаємодія; підготовка