КРИМІНОЛОГІЯ ВІЙНИ: ЗМІСТ ТА КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Стаття присвячена розробці наукового розуміння кримінології війни як інтегративного напряму кримінологічних досліджень і заснованої на ньому протидії злочинності, що має на меті гносеологічну специфікацію та прикладну інституціоналізацію відповідних інтелектуальних та безпосередніх кримінально-превентивних практик під запити зниження частоти відтворення збройних конфліктів та інтенсивності порушень фундаментальних прав людини. Сформовано авторське бачення предмету кримінології війни, відповідно до якого виділено 10 базових складових: війна як суспільно-політичний, колективно-психологічний феномен; кримінологічна феноменологія війни (злочинна війна та злочинність війни); детермінація злочинів війни; особистість злочинця; механізм індивідуальної злочинної поведінки; жертви війни (кримінологічна віктимологія війни); кримінологічна феноменологія та детермінація обумовлених війною кримінальних правопорушень; протидія злочинам війни та пов’язаним з війною кримінальним правопорушенням; кримінологічне забезпечення перехідного правосуддя; кримінологічна феноменологія, детермінація та протидія глобальним кримінальним та криміногенним ефектам збройного конфлікту. Надано опис та пояснення кожному з них.
Keywords: війна; кримінологія війни; збройний конфлікт; агресія; міжнародний злочин; агресивно-воєнна злочинність; протидія злочинності; перехідне правосуддя