ЕЛЕМЕНТИ ТА СУБ’ЄКТИ ПРОЦЕСУ ДОКАЗУВАННЯ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ В УМОВАХ ДІЇ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено, що до ключових елементів процесу доказування належать: виявлення та збирання доказів, їх первинна та подальша перевірка, оцінка допустимості, належності, достовірності та достатності кожного доказу як самостійно, так і в системі всіх зібраних матеріалів, а також їх використання під час прийняття відповідних процесуальних рішень. З’ясовано, що особливої актуальності ці питання набувають у правовому режимі воєнного стану, коли можливості оперативного реагування, забезпечення процесуальних гарантій та баланс прав і обов’язків учасників процесу піддаються додатковим викликам. Встановлено, що суб’єктний склад процесу доказування поділяється на дві головні групи: суб’єкти, що здійснюють доказування (слідчий, дізнавач, прокурор, слідчий суддя, суд), та суб’єкти, які сприяють доказуванню або мають у ньому зацікавленість (сторона захисту, потерпілий, представник юридичної особи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі). Зазначено, що кожен із цих суб’єктів виконує унікальну функцію, що забезпечує системність і повноту збирання, дослідження, оцінки та використання доказів. Підкреслено, що особливу увагу варто приділити забезпеченню балансу процесуальних прав, зокрема уникненню помилкового перекладання тягаря доказування на сторону захисту чи підміні презумпції невинуватості її протилежністю. Встановлено, що активна участь обох сторін у змагальному процесі, особливо в умовах воєнного стану, дає змогу забезпечити справедливий судовий розгляд і гарантувати реальний захист прав людини. Акцентовано, що ефективна організація та реалізація процесу доказування за участі всіх суб’єктів і за умови чіткого дотримання елементів доказового процесу є запорукою неупередженого та справедливого правосуддя в кримінальному провадженні незалежно від дії воєнного стану.
Keywords: доказування; процес доказування; кримінальне провадження; кримінальне процесуальне доказування; кримінальне процесуальне законодавства; судова практика; елементи; суб’єкти доказування; суб’єктний склад; воєнний стан