ВПЛИВ ДОРОЖНЬОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ НА СТАН БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті здійснена спроба визначення ролі дорожньої інфраструктури у забезпеченні безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також установленні кореляції між якістю доріг, обсягом їх фінансування й рівнем безпеки дорожнього руху на прикладі країн ЄС, інших держав та України. Надано авторське розуміння дорожньої інфраструктури. На підставі емпіричного базису порівняно обсяг інвестицій у дорожню інфраструктуру у зарубіжних країнах та Україні. Пояснено незадовільну якість доріг у нашій державі. Наведено сучасну прогресивну практику за кордоном щодо будівництва та ремонту доріг. Розкрито сутність стратегії Vision Zero та напрями її впровадження в Україні.
Keywords: безпека дорожнього руху; дорожня інфраструктура; стратегія Vision Zero; злочинність; кримінальні правопорушення