СТАН НАУКОВОЇ РОЗРОБЛЕНОСТІ ПИТАННЯ ПРО СПЕЦІАЛЬНІ ЗНАННЯ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті підкреслено, що вироблення ефективних методів використання спеціальних знань у кримінальному провадженні неможливо без належної їх наукової розробленості. Встановлено, що поняття, ознаки, значення спеціальних знань у кримінальному провадженні та тактико-криміналістичне забезпечення їх використання під час досудового розслідування постійно є предметом наукових пошуків. Зазначено, що спеціальним знанням у кримінальному провадженні як об’єкту криміналістичного дослідження багато уваги приділяли фахівці з галузей кримінального процесу, криміналістики та судової експертизи. Крім того, сутність і значення спеціальних знань у судочинстві висвітлювали в своїх наукових працях і вчені-адміністравісти, цивілісти тощо. З’ясовано, що зміст наукових напрацювань в окресленій царині та їх деталізація відрізняються залежно від поставлених цілей і рівня наукового дослідження. Аналіз стану наукової розробленості питання про спеціальні знання у кримінальному провадженні здійснено з урахуванням рівневої систематизації наукових праць: монографії та дисертації, науково-практичні видання, наукові статті та доповіді. Встановлено, що у наукових працях висвітлюються як загальнотеоретичні положення, що стосуються поняття, ознак та значення спеціальних знань, особливостей їх використання у кримінальному провадженні залежно від форми тощо, так і специфіка використання спеціальних знань у кримінальних провадженнях окремої категорії чи на певних його стадіях. Наголошено, що відсутні комплексні дослідження використання спеціальних знань під час розслідування військових злочинів, через що вказаний напрям наукових пошуків убачається перспективним.
Keywords: спеціальні знання; використання; кримінальне провадження; наукова розробленість; наукові праці