СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У СФЕРІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що міжнародне співробітництва у сфері фізичної культури та спорту є спільною, комплексною та багатовекторною діяльністю декількох держав, спортивних федерацій, спортсменів, фахівців сфери фізичної культури і спорту, закладів фізичної культури і спорту, закладів вищої освіти, громадських об’єднань, органів публічної влади, що відповідають за різноманітні аспекти такої діяльності в різних країнах світу та в глобальному контексті, у ході планування, організації та проведення міжнародних спортивних змагань і заходів, програм і проєктів, виконання положень міжнародних договорів у сфері фізичної культури і спорту з метою підвищення міжнародного іміджу держави та дотримання міжнародних стандартів, утвердження схвалених світовою спортивною спільнотою морально-етичних цінностей, соціальних стандартів та інклюзивних практик у сфері фізичної культури та спорту. Зазначено, що з огляду на запропоноване широке бачення міжнародного співробітництва у сфері фізичної культури та спорту виокремлено окремі його особливості, що постають у сучасних умовах: в його основі у сучасних умовах лежить управління спортивними проєктами; тісний взаємозв’язок міжнародного співробітництва у сфері фізичної культури та спорту із закладами вищої освіти, які в сучасних умовах формують вектор відповідних наукових досліджень, об’єднують міжнародну спортивну спільноту в ході проведення різноманітних спортивних і наукових заходів; інклюзивність і безбар’єрність міжнародного співробітництва у сфері фізичної культури та спорту; на рівні міжнародного співробітництва встановлюються єдині та загальноприйняті стандарти спорту, що є доступним для всіх без виключення категорій населення; тісний зв’язок зі спортивним туризмом, створення на рівні держави належної рекреаційної, спортивної, транспортної інфраструктури для максимального підвищення туристичної привабливості держави, що є основою успішного проведення будь-якого успішного міжнародного спортивного заходу; вирішальний вплив інформаційно-комунікаційних технологій на міжнародне співробітництво в сфері фізичної культури та спорту.
Keywords: міжнародне співробітництво; сфера фізичної культури та спорту; сутність, особливості