ФЕДЕРАЛЬНЕ БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ США ТА МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЙОГО ДОСВІДУ У ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ УКРАЇНИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті акцентовано увагу на тому, що ключовими видами злочинів, які сьогодні розслідує ФБР, є: злочини, пов’язані із порушенням федеральних законів. Зазначене включає такі злочини, як: пограбування банків, вимагання викрадення та торгівля людьми; організована злочинність. При цьому розслідування ФБР можуть виходити за межі якогось конкретного штату; злочини, що вчиняються державними службовцями, зокрема: хабарництво, розкрадання, шахрайство, зловживання владою, тощо; злочини, пов’язані із порушенням громадянських прав людини, зокрема ФБР розслідує злочини, які були вчинені на підґрунті расової, релігійної ненависті, тощо; злочини, що були вчинені за допомогою використання інформаційних технологій, як-то: хакерство, крадіжка особистих даних, а також інші форми онлайн-шахрайства; злочини проти Національної безпеки, зокрема: шпигунство, тероризм і міжнародна організована злочинність. Він також розслідує порушення законів про контроль імпорту та експорту, а також міжнародну торгівлю зброєю. Виділено наступні позитивні аспекти досвіду діяльності Федерального бюро розслідувань США, який можна використати за метою вдосконалення роботи Державного бюро розслідувань України (ДБР), включають такі: 1) високий рівень професіоналізм агентів ФБР. Зокрема Бюро може вдосконалювати свою роботу шляхом залучення на службу професіоналів з інших галузей, забезпечуючи при цьому постійну та систематичну підготовку та підтримку діючих працівників; 2) в процесі своєї діяльності ФБР фактично не обмежене в ресурсах (фінансових, матеріальних, технічних, тощо), що дає їм можливість не тільки швидко розслідувати будь-які злочини, а й ефективно попереджувати їх вчинення; 3) ФБР активно співпрацює з іншими правоохоронними органами по всьому світу. Бюро постійно розвиває міжнародні партнерства та здійснює обмін досвідом для більш ефективної протидії транснаціональній злочинності; 4) Бюро використовує передові технології у своїй діяльності, включаючи аналітику даних, кібербезпеку та інші інструменти. ФБР може інвестувати у розвиток сучасних технологій для покращення якості своїх розслідувань та оптимізації робочих процесів; 5) незважаючи на високий рівень самостійності та незалежності ФБР утримує високий стандарт відкритості та прозорості у своїй роботі, що сприяє підтримці довіри громадськості.
Keywords: Федеральне бюро розслідувань; Державне бюро розслідувань; зарубіжний досвід; удосконалення