ОСОБЛИВОСТІ ВСТАНОВЛЕННЯ СПРОЩЕНОГО РЕЖИМУ РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства, виокремлено перелік ключових особливостей встановлення спрощеного режиму регулювання трудових правовідносин. Акцентовано увагу на тому, що юридичне оформлення спрощеного режиму регулювання трудових правовідносин відбувається за допомогою трудового договору щодо змісту та форми якого висуваються додаткові вимоги. Доведено, що спрощений режим регулювання трудових правовідносин передбачає наступні особливості встановлення: 1) може бути установлений виключно: а) між працівником та роботодавцем, які не є суб’єктами публічного права; б) між працівником та роботодавцем, правовий статус яких відповідає вимогам Глави ІІІ-Б КЗпП; 2) встановлення спрощеного режиму регулювання трудових правовідносин відбувається за привалювання засади добровільності; 3) в рамках спрощеного режиму укладається трудовий договір, щодо змісту якого висуваються додаткові вимоги; 4) спрощений режим регулювання трудових відносин передбачає спрощений кадровий документообіг. Узагальнено, що спрощений режим регулювання трудових правовідносин передбачає спеціальну процедуру встановлення. В рамках неї основне значення має правовий статус сторін, який обмежує коло осіб, що можуть побудувати соціально-трудові зв’язки відповідного формату, а також непорушна вимога добровільності їх вступу у такі правовідносини. Юридичне оформлення спрощеного режиму регулювання трудових правовідносин відбувається за допомогою трудового договору щодо змісту та форми якого висуваються додаткові вимоги, а кадровий документообіг в межах зазначеного режиму спрощується.
Keywords: спрощений режим регулювання; трудові правовідносини; процедура; працівник; роботодавець