ОСОБЛИВОСТІ ПРЕВЕНТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ ЯК ОБ’ЄКТУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті запропоновано авторське визначення поняття превентивна діяльність. Здійснено аналіз норм чинного законодавства, яке регулює діяльність Національно поліції України, на основі чого виділено характерні особливості превентивної діяльності в Національній поліції України. З’ясовано, що превентивна діяльність – це система регламентованих нормами чинного законодавства України, спеціальних заходів, засобів, операцій і дій, що реалізується спеціально уповноваженими суб’єктами з метою профілактики, запобігання та попередження порушень режиму законності, прав і свобод людини і громадянина у різних галузях суспільного життя. Аргументовано, що превентивна діяльність в Національній поліції України характеризується низкою важливих особливостей, а саме: 1) це «механічна» частина явища превенції, яке в рамках роботи НПУ є одним із ключових напрямів роботи органу державної влади, який впливає сутність та зміст його компетенції та повноважень; 2) превентивна діяльність поліції спрямована на попередження, профілактику та запобігання найбільш суспільно-негативним правопорушенням адміністративного та кримінального характеру; 3) превентивна діяльність НПУ забезпечується за рахунок можливості застосовувати інструменти державного примусу; 4) необхідність реалізації превентивного напряму роботи впливає на організаційно-структурну побудову органів та підрозділів Національної поліції України. Вказані аспекти дають змогу говорити про те, що превентивна діяльність поліції, переважно, регулюється нормами адміністративного права України, а відтак виступає об’єктом адміністративно-правового регулювання.
Keywords: превентивна діяльність; Національна поліція; адміністративно-правове регулювання; правопорушення