СКЛАДОВІ ПРЕДМЕТУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, аргументовано, що предмет – це те, на що спрямовано діяльність, увагу, роботу механізму, пізнавальну думку, тощо, а відтак, саме в предметі відображено матеріальну складову певної діяльності. Здійснено аналіз норм чинного законодавства, на основі чого виділено та надано характеристику ключовим елементам предмету забезпечення законності під час здійснення правосуддя. Акцентовано увагу на тому, що як предмет забезпечення законності під час здійснення правосуддя, підтримка правопорядку передбачає застосування різноманітних адміністративних способів та організаційних заходів спрямованих на: 1) забезпечення неухильного слідування суб’єктами, що відносяться до судової гілки влади, встановленої законом компетенції; 2) запобігання, попередження та припинення правопорушень, вчинених посадовими особами органів судової гілки влади. Узагальнено, що предмет забезпечення законності під час здійснення правосуддя має комплексний характер та включає в себе: 1) незалежність судових установ та суддів при виконанні покладених на них Конституцією та законодавством повноважень; 2) відкритість та гласність функціонування системи правосуддя, неможливість та незаконність приховування ними інформації та даних, що згідно із законодавством мають публічний характер; 3) фізичну безпеку органів судової гілки влади та суддів; 4) особливий порядок забезпечення правопорядку в діяльності всього особового складу сфери правосуддя. Активна та якісна робота щодо практичної реалізації кожної представленої складової предмету, загально дозволяє формувати та підтримувати високий рівень законності під час діяльності судових органів, що відбувається за допомогою різноманітних адміністративних способів та організаційних заходів.
Keywords: законність; забезпечення законності; предмет; судова діяльність; правосуддя