НАПРЯМИ ВЗАЄМОДІЇ ПІДРОЗДІЛІВ ВНУТРІШНЬОЇ БЕЗПЕКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ З ІНШИМИ СУБ'ЄКТАМИ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що до напрямів взаємодії підрозділів внутрішньої безпеки Національної поліції з іншими суб'єктами протидії корупції віднесено запобігання корупційній злочинності. Стверджується, що доволі небезпечною з точки зору досягнення сталих результатів є зведення всієї багатогранності антикорупційної діяльності до певних повторюваних щороку практик, зокрема у сфері електронного декларування. Задля сталого розвитку цього напряму діяльності кожна кампанія декларування має передбачати постійну аналітичну діяльність суб’єктів протидії корупції, у тому числі підрозділів внутрішньої безпеки Національної поліції. Наголошено, що другим напрямом взаємодії підрозділів внутрішньої безпеки Національної поліції з іншими суб'єктами протидії корупції є проведення антикорупційної експертизи, у тому числі громадської, нормативно-правових актів (їх проєктів). Стверджується, що ще одним напрямом взаємодії підрозділів внутрішньої безпеки Національної поліції з іншими суб'єктами протидії корупції є комунікаційна діяльність, у тому числі на рівні стратегічних комунікацій. У процесі взаємодії підрозділів внутрішньої безпеки Національної поліції з іншими суб'єктами протидії корупції стратегічні комунікації зводяться до формування цілісного інформаційного простору, недопущення впливу ворожих штучно сформованих наративів на процес висвітлення інформації про антикорупційну діяльність. Зазначено, що у межах взаємодії підрозділів внутрішньої безпеки Національної поліції з іншими суб'єктами протидії корупції ще одним важливим напрямом є використання цифрової трансформації під час протидії корупції, що має охоплювати не лише створення нових реєстрів та інформаційних систем, але й роботу з населенням, яке об’єктивно не має доступу до цифрових ресурсів, у тому числі на деокупованих територіях та у населених пунктах, які знаходяться у безпосередній близькості від зони ведення бойових дій.
Keywords: напрями; взаємодія; підрозділи внутрішньої безпеки Національної поліції; суб'єкти протидії корупції; антикорупційна експертиза; комунікаційна діяльність; цифрова трансформація; воєнний стан