СИСТЕМА СУБ’ЄКТІВ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ УКРАЇНИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що адміністративно-правовий статус суб’єктів протидії корупції в Україні визначається їхніми функціями, незалежністю, нормативним регулюванням та відповідальністю. Ефективність протидії корупції залежить від злагодженої роботи цих органів, удосконалення законодавства та забезпечення їхньої незалежності. Констатовано, що система суб’єктів протидії корупції в органах державної влади України є складною і багаторівневою. Вона включає як органи, що здійснюють функції контролю, так і окремих посадових осіб, які мають безпосередній контакт із громадянами, юридичними особами та державними службовцями, що забезпечує необхідний рівень прозорості та підзвітності органів влади. Стверджується, що, окрім основних антикорупційних органів, до системи протидії корупції в Україні належать також інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Кожен орган державної влади та місцевого самоврядування зобов’язаний дотримуватися антикорупційного законодавства та впроваджувати відповідні заходи у своїй діяльності. У таких органах створюються підрозділи або призначаються уповноважені особи з питань запобігання корупції, які здійснюють контроль за дотриманням антикорупційних норм. Відмічено, що бізнес-середовище також долучається до протидії корупції шляхом участі у таких механізмах, як Рада бізнес-омбудсмена, яка розглядає скарги підприємців на корупційні дії органів державної влади, а також шляхом участі у діяльності Європейської бізнес-асоціації, що сприяє прозорості ведення бізнесу. У контексті вдосконалення адміністративно-правовий статус суб’єктів протидії корупції визначено, що важливим є запровадження міжнародних механізмів, які дозволяють здійснювати взаємний контроль за виконанням антикорупційних заходів на різних рівнях. Невід’ємною частиною цієї роботи є постійне реформування інституцій, що протидіють корупції, із забезпеченням їхньої незалежності, прозорості та підзвітності.
Keywords: система суб’єктів; протидія корупції; органи державної влади України; адміністративно-правовий статус; особливості; бізнес-середовище; громадянське суспільство